Raspored predavanja iz biohemije u šk. 2015/16. godini

 

ned.

datum

Četvrtak

datum

Petak

I

25. 02

Uvod; osobine aminokiselina; interakcije koje održavaju strukturu proteina; građa proteina (pri­marna).O. Valčić

26. 02

Građa proteina: (sekundarna, tercijarna, kvaternarna); pojam na­tivne konformacije i denatura­cije.O. Valčić

II

03. 03

Odnos građe i funkcije prote­ina: kolagen, hem i mio­globin; hemoglobin: mahanizam vezi­vanja i prenošenja kiseo­nika.O. Valčić

04. 03

Enzimi: bioenergetika;  građa i mehanizam funkcioni­sanja; izo­enzimi i multien­zimski komp­lek­si.O. Valčić

III

10. 03

Enzimi: kinetika enzimske reakcije; enzimske strategije; mehanizmi inhibi­cije i  regulacije.O. Valčić

11. 03

Vita­mini kao koenzimi.Biološke membrane: građa. O. Valčić

IV

17. 03

Biološke membrane: trans­port materija kroz membranu.O. Valčić

18. 03

Biološke membrane: prenos hormonskih signala (trandukcija) kroz membra­nu.O. Valčić

V

24. 03

Struktura DNK i RNK. Metabolizam nukleozida.I. Jovanović

25. 03

Replikacija DNK.  I. Jovanović

VI

31.03

Transkripcija (sinteza RNK) i posttranskipciona obrada. I.  Jovanović

01.04

Translacija (sinteza proteina); genet­ski kod; regulacija ekspre­sije genetske informacije.I. Jovanović

VII

07. 04

Pojam metabolizma; sinteza ATR: respiratorni lanac i oksidativ­na fosforilacija.I. Jovanović

08. 04

Sinteza ATR: respiratorni lanac i oksidativ­na fosforilacija.I. Jovanović

VIII

14. 04

Varenje, resorpcija i transport ugljenih hidrata; međusobno pretvaranje heksoza; pentozofos­fatni put. I. Jovanović

15. 04

Metabolizam glikogena i njegova regulacija. I. Jovanović

IX

21.04

Metabolizam glukoze: glikoliza (aerobna, anaerobna) i regulaci­ja; glikoliza u eritrocitima. I. Jovanović

22.03

Metabolizam glukoze: resinteza glukoze i glukoneogeneza; metabo­lički značaj piruvata i laktata. O. Valčić

X

28. 04

Ciklus limunske kiseline i nje­gova regulacija; metaboličke modifikacije CLK. S. Milanović

29.04

Veliki petak

XI

05. 05

Varenje, resorpcija i transport lipida; lipoproteini krvne pla­zme, depoi masti i njihovo isko­rišćavanje. S. Milanović

06. 05

Oksidacija masnih kiselina; po­jam slobodnih radikala i meha­nizam ćelijske zaštite. S. Milanović

XII

12. 05

Sinteza masnih kiselina; sinteza i iskorišćavanje acetonskih tela.

S. Milanović

13. 05

Sinteza trgiglicerida i glicerofosfatida; biološke uloge glicerofosfatida; eikosanoidi. Metabolizam holesterola i njegovih derivata. S. Milanović

XIII

19.05

Varenje proteina, resorpcija i transport aminokiselina; opšti pregled metabolizma aminokise­lina.

S. Milanović

20.05

Metabolička sudbina aminoazota: transaminacija, dezaminacija, sinteza uree; biogeni amini. S. Milanović

XIV

26. 05

Metabolička sudbina ugljeničnog skeleta aminokiselina. Metabolizam hema. S. Milanović

27. 05

Specifičnosti metabolizma preživara.S. Milanović

 

Raspored vežbi iz biohemije u šk. 2015/16. godini po nedeljama:

1. Rastvori: podela rastvora prema veli-čini čestica, osobine koloidnih rastvora, difuzija, dijaliza i osmoza.

  • pravljenje hidrofobnih koloida
  • dokazivanje razlike između hidrofilnih i hidrofobnih kolida
  • difuzija u želatinu
  • dijaliza
  • Tamanov ogled (osmoza)

2. Metode određivanja rN rastvora elektrometrijskim i kolorimetrijskim putem; puferi i puferske smeše.

  • elektrometrijskio određivanje rN
  • kolorimetrijsko određivanje rN po Sorensenu: rN vode,  rN nepoznatog pufera, puferski kapacitet

3. Osobine proteina: taloženje, denaturacija i obojene reakcije.

  • reakcije taloženja proteina: solima lakih metala, solima teških metala, mineralnim kiselinama, zagrevanjem (IET)
  • obojene reakcije proteina: biuretska, ksantoproteinska, Adamkijevičeva, cistinska, Moliševa

4. Određivanje koncentracije proteina.

  • metoda po Kjeldalu, titracija i izračunavanje
  • fotometrijska (kolorimetrijska) metoda i izrada baždarne krive

5. Biohemijske osobina mleka.

  • dokazivanje laktoze
  • masti mleka i haptogena opna
  • razdvajanje kazeina i mlečnog seruma
  • frakciono taloženje proteina mlečnog seruma
  • reakcija himozina (lab-fermenta)

6. Molekulske separacije: elektroforeza, hromatografija i centrifugiranje.

  • hromatografija biljnih pigmenata

1. kolokvijum

7. Enzimi – opšte osobine.

  • temperatura, rN, aktivatori i inhibitori, specifičnost prema supstratu (ureaza)

8. Enzimi – određivanje brzine enzimske reakcije; značaj enzima u kliničkoj dijagnostici.

  • alkalna fosfataza po Kingu
  • dinamičke metode (LDH, ALT, AST)

9. Ugljeni hidrati: reakcije monosaharida i disaharida.

  • redukcione probe na monosaharide
  • Morova i Moliševa proba
  • ozazoni
  • reakcije disaharida (maltoza i saharoza)

10. Ugljeni hidrati: reakcije skroba; određivanje koncentracije glukoze.

  • rastvaranje skroba
  • Lugolova proba
  • postepena hidroliza skroba sa HCl (dekstrini)
  • glikemija: metoda po Hagedorn-Jensenu, peroksidaza aktivni princip (PAP), polarimetrija

11. Lipidi: ispitivanje osobina masnih kiselina.

  • rastvorljivost masti
  • reakcije masnih kiselina
  • peroksidni, jodni i saponifikacioni broj

12. Lipidi: holesterol

  • reakcije holesterola
  • fotometrijsko određivanje koncentracije holesterola (metodom po Kingu)

2. kolokvijum, nadoknada izostanaka

Katedra za fiziologiju i biohemiju
glavni predmetni nastavnik
Prof. dr Ivan B. Jovanović